Skal du ha ny garasjeport?

Har du planer om å gå til innkjøp av en garasjeport i år, men syns det er vanskelig å vite hva du bør legge vekt på? Vi har laget en praktisk liste med de fem viktigste faktorene å tenke over når du skal kjøpe ny garasjeport, slik at du slipper å måtte kjøpe en ny port til neste år igjen.

1. Nybygg eller utskiftning av gammel garasjeport.

Skal du bygge ny garasje?

Ved nybygg er det en god ide å få garasjeporten med i planlegging FØR selve bygget påbegynnes. Du kan spare mange tusenlapper på dette, da porter i standard størrelser er rimeligere enn porter i spesialtilpasset størrelser.

Trenger din gamle garasjeport en utskiftning?

Ved å oppgradere garasjen din med en nyere port, vil du løfte både garasjens og boligens utseende og ikke minst øke verdien på eiendommen. En ny garasjeport vil også gi deg en større gjennomkjørings åpning. – «Dagens bilmodeller er ofte større enn for 20 år siden. Med en garasjeport kan man få en større åpning, uten å endre på selve veggen, da beslagene som holder porten er mer kompakt i dag.»

2. Beveger du deg mye inn og ut av garasjen?

Hvordan type garasjeport bør du velge? Her er de tre mest brukte modellene:

Leddport: Dette er den mest brukte garasjeport modellen. En leddport er oppbygget med flere elementer som er hengslet sammen, kjører i en loddrett skinne langs veggen og trekkes vannrett oppover langs taket. Denne portmodellen gir deg maksimalt med plass både i og utenfor garasjen, og man kan parkere helt inntil porten både ute og inne. Den gir også full åpning, da beslagene sitter på innersiden av veggen samt at den har best isoleringsevne.

Vippeport: Vippeport-modellen er konstruert med én seksjon som vippes opp og legger seg inn under taket i garasjen. Denne modellen åpnes fortere enn en leddport-modell, men den bruker også mer plass og er heller ikke så isolert og tett.

Rulleport: Rulleport-modellen er konstruert av mange små elementer som er hengslet sammen og som rulles opp og samles i en rull. En rulleport trenger nesten ingen plass i garasjen og du har hele taket fritt.

3. Valg av portleverandør

Når du skal velge hvilken portleverandør garasjeporten leveres av, er det viktig å tenke på følgende:

Garanti: Hvor lang garanti garasjeporten har, vil gi deg en indikasjon på hvilken port som holder lengst, når du sammenligner porter fra forskjellige leverandører.

Materiale: Skal porten være i aluminium eller galvanisert stål? Mange tror at aluminiumsporter er bedre enn stålporter, da de ikke ruster. Aluminium ruster ikke, men det gjør heller ikke en kvalitetsport av galvanisert stål. Porter av galvanisert stål er mye sterkere og har en bedre holdbarhet.

Sikkerhet: Det er viktig å sjekke at portelementene har fingerklemsikring og at porten er utstyrt med fjærbruddsikring, som sikrer at porten ikke faller ned om en av fjærene ryker. Oppbevarer du verdisaker i garasjen din og du ønsker å føle deg trygg på at ingen bryter seg inn mens du er på ferie, bør du velge en garasjeport med en mekanisk portlås slik at ingen kan bryte seg inn, selv ikke ved strømbrudd.

Tetthet: Mange bruker garasjen sin i dag som hobbyrom eller verksted, i så fall kan det være lurt å velge en port med god isolasjon. Hvis du ønsker en oppvarmet garasje er det viktig at porten har gummilister hele veien rundt og imellom hver seksjon. Dette er den viktigste faktoren ved isolering, som sikrer at porten er helt tett.

Motor: Velger du å gå for en garasjeport med portmotor, er det alltid en fordel å velge en motor som er produsert av samme fabrikant som selve porten. Motoren vil da være bygget og tilpasset til porten, som garanterer en pålitelig funksjon av både motoren og garasjeporten.

4. Design

Hvis du nettopp har bygd deg nytt og fint hus, eller flyttet inn i drømmeboligen. Ønsker du kanskje at garasjeporten også skal stå i stil med utformingen til huset. Da kan det være lurt å gå for en garasjeport som kan leveres i samme overflate og dekor, som resten av garasjen eller huset.

Det totale utseende til porten, styres av hvordan portseksjonene passer sammen. Hvis porten blir levert i forskjellige størrelser på seksjonene, så vil dette synes og se rotete ut på avstand.

– En liten tommelfingerregel er å gå for samme farge på garasjeporten som man har på vinduer og dører.

5. Ekstrautstyr og fremtidige løsninger?

Frister det med å installere Smart Home løsninger i huset, eller har du kanskje flyttet inn i et hus med slike løsninger allerede? Da kan det være lurt å velge en garasjeportåpner som kan snakke med de samme løsningene du har installert i huset. Slik slipper du å styre med flere systemer eller at du må ha flere forskjellige kontroller.

Lykke til med ditt valg!

Vi håper vi har hjulpet deg med gode idéer og gitt deg en bedre forutsetning for å gjøre et riktig valg av garasjeport. En port som oppfyller dine ønsker og krav til funksjon, sikkerhet og design – og som du vil ha glede av i mange år fremover.

Ta med deg disse tipsene til en av våre portspesialister, så hjelper de deg å finne den garasjeporten som har de viktigste egenskapene du er på jakt etter.