Design din egen garasjeport

Garasjen og garasjeporten har stor betydning for et helhetsinntrykk. Farger, overflater, funksjon og designdetaljer er med på å definere hvordan vi opplever en eiendom.

Porter som passer behovet

De tre vanligste garasjeportene til norske hjem er leddport, vippeport og rulleport.

  • Leddporten er satt sammen av hengslede elementer, og er den mest foretrukne. Elementene beveger seg i loddrette skinner langs veggen og trekkes vannrett opp under taket. Det gir maksimal plassutnyttelse, og tillater parkering helt inntil porten, ute og inne. Beslagene festes på innsiden av veggen, noe som bidrar til god isolering og gir helt fri åpning.
  • Vippeporten har en sammenhengende flate som vippes opp og legger seg under garasjetaket. Vippeporten åpnes raskere enn leddporter, men bruker mer plass og gir ikke like god isolering.
  • Rulleporten består av mange små koplede elementer som rulles opp og samles i en rull. En rulleport trenger minimal plass og lar deg utnytte garasjens takhøyde fullt ut.

Overflater som tåler norsk vær

Garasjeporter i tre og stål er markedets mest populære, med sine fordeler og ulemper.

  • Tre: En god treport tar vare på treets visuelle fortinn. Slike porter kler godt norske trehus. Mange opplever likevel kravet til vedlikehold som et minus. Porter i tre må jevnlig males for å bevare utseende og bestandighet.
  • Stål: En ståldør blir ikke påvirket av fukt, regn og kulde på samme måte som tredører. Ståldører gir normalt også bedre isolasjon, noe som kan være avgjørende dersom garasjen er integrert i bygningen eller brukes til å oppbevare gjenstander i tillegg til bilen.
  • Kombinasjon: Flere produsenter leverer nå prisgunstige porter som kombinerer treets estetikk med stålets bruksegenskaper. Stålet har et overflatebelegg som imiterer trevirkets utseende.

Farger som står til boligen

Lyst eller mørkt? Kontrastfarger eller farger i slekt med husets farger? Kanskje er det lurt å matche fargen på garasjeporten med husets vinduskarmer? Farger som fremhever garasjen kan tilføre eiendommen din spennende visuelle egenskaper.

Riktig stil til huset

Garasjeporten bør komplementere husets arkitektur. Vi har vært vant til at porten fremstår som ganske nøytral, og gjerne føyer seg etter omgivelsene. I dag foretrekker flere og flere å synliggjøre porten med kontrastfarger eller et unikt design. Tips om hva du skal se etter:

  • Herskaplig stil: Bygninger preget av symmetri, sprosser, store vinduer, søyler og annen dekor vil som regel fremstå best sammen med garasjeport i tre, eventuelt ståloverflate med trevirkemønstret belegg. Farger bør velges i overensstemmelse med husets egne farger, eventuelt brytes med diskret toner, for eksempel i grått.
  • Norsk tradisjonsrik stil: I Norge bygger vi fortsatt trehus i god, gammel stil. De har saltak og bordkledning etter tradisjonell oppskrift, og vinduer og dører er tilpasset husets materialer og proporsjoner. Garasjer som inngår i den samme estetikken er å anbefale. Porter i tre eller med belegg som imiterer tre er som regel et trygt valg. På den andre siden kan ordinære boliger få nytt liv med en garasjeport som skaper kontrast.
  • Moderne stil: Stadig flere boligfelt preges av nye arkitektuttrykk, gjerne i det som forenklet kalles funkis-stil. Vi ser stramme linjer, store vindusflater, interessante designdetaljer og ny bruk av materialer. Garasjeporten bør føye seg inn i bygningens øvrige utseende. Få gjerne gode råd av en arkitekt.

Les mer om vår mest robuste garasjeport noensinne og velg mellom 24 overflater.