Hvilken overflate bør du ha på porten din?

Syns du det er vanskelig å bestemme deg for hvilken farge du skal ha på garasjeporten din?

I dag kan du få garasjeporter i alle mulige farger og dekorer, men hvordan velger du riktig overflate og farge til din garasje? Vi har listet opp en forklaring på hvordan ditt valg av overflate vil påvirke fargen på porten og hvilke effekter riktig farge kan gi din garasje.

 

Skal du velge en matt eller blank overflate på garasjeporten din?

Hvilken overflate du velger, handler om mer enn kun design. Det handler om hvordan fargen på porten vil oppleves til slutt.

En blank overflate vil forsterke fargeintensiteten. Fargen på porten din vil oppfattes mer intens med en blank overflate, enn på en matt overflate. Fargen oppleves da som et samspill mellom vinkelen på sollyset og teksturen i overflaten.

Matt overflate demper og gjør fargen mer behagelig. På garasjeporter med sterke farger kan en matt overflate få porten til å fremstå mer dempet og oppleves finere gjennom døgnets og årstidenes lysvariasjoner.

Skal du ha en hvit garasjeport for eksempel, vil valget av matt eller blank overflate gjøre en stor forskjell.

– Du har kanskje opplevd at hvitmalte hus og garasjeporter kan bli plagsomt hvite og blendende på sommeren når solen står rett på? Dette er fordi lyset blir reflektert tilbake, noe som gjør fargen mer intens. En matt garasjeport vil ikke reflektere lyset på samme måte og fargen vil derfor virke mer behagelig.

 

Hvordan velge riktig farge på garasjeporten?

· Tenk på huset ditt som «hovedretten». Og garasjen, uthuset, boden og de andre tilbyggene som «tilbehøret».

· «Hovedretten» setter tonen og skal være det naturlige blikkfanget på tomten din. «Tilbehøret» skal være tilpasset huset og fremheve fargene du har på huset.

Her er noen eksempler på hvordan du kan få garasjen og garasjeporten til å komplementere fargene du har på huset ditt:

Har huset ditt lyse toner, med hvite karmer og dører? Prøv og overfør husets lyse toner direkte til garasjen, men unngå at det blir en ren gjentakelse av fargene på hovedhuset. En anbefaling er derfor å snu fargesettingen på hodet: Gjenskap den samme farge som du har på hovedhuset, kun på porten og ha resten av garasjen i samme farge som karmene og dørene. Da vil garasjen og garasjeporten fremheve fargespillet du har på huset ditt.

Har du en mer dramatisk stil på huset ditt, med kontrast mellom svart fasade og vinduer i hvit farge? For at de mørke fargene ikke skal ta over tomten på en dyster måte, kan du gi garasjen din et mer dempet og mildere uttrykk ved å bytte ut den svarte fargen med en Titan Metallic-farget port. Da vil du oppnå at de hvite detaljene fremstår markant på begge bygningene, samt unngå at den sorte garasjeporten blir eksponert for sterkt sollys, slik at det oppstår bulker på overflaten som kan redusere portens funksjon.

For å se flere farge og overflate eksempler du kan få til din garasjeport, kan du gå innom en av våre portspesialister i dag, så vil de hjelpe deg med å finne riktig farge og overflate tilpasset ditt hus.